Mijn visie op fotografie

Iedereen zijn kijk op een foto is anders en dat maakt het vak fotografie zo mooi, maar tegelijkertijd is dit ook weer lastig. Wanneer is een foto wel mooi en wanneer niet? Mogen we photoshoppen en tot hoever kunnen we gaan? Graag vertel ik in deze blog meer over mijn visie hierop.

Als ik start met fotograferen is mijn insteek altijd om de persoon die ik op de foto zet er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Ik vind namelijk dat iedereen iets moois heeft en dat het aan ons (de fotografen) is om dat te vinden en vast te leggen.

Elke fotograaf heeft een eigen stijl of is daarna opzoek. Zo ben ik bijvoorbeeld weg van zwart-wit portretten (wat jullie denk ik niet is ontgaan). Ik kies daarbij bijna altijd voor echte heldere zwart en wit tinten zoals hieronder.

Ook kun je fotografen soms herkennen aan wat voor poses ze kiezen voor hun model. Zo ben ik bijvoorbeeld tegen de standaard boom foto. Je kent hem vast wel, mensen die lachend tegen een boom aan staan of vrolijk hun hoofd achter een boom uit steken. Dit zal je bij mij nooit tegenkomen aangezien ik altijd denk:’ heb ik ooit iemand in het echt lachend tegen een boom zien staan?’ Daarop is mijn antwoord natuurlijk nee en daarom probeer ik deze cliché foto altijd te voorkomen.  Ik probeer tijdens mijn shoots met mensen die weinig ervaring hebben voor de camera zo min mogelijk met poses te werken, zeker op het begin. Ik ben namelijk niet van de gemaakte foto’s, bij mij moet de lach die ik vast leg echt zijn! Het zal niet de eerste keer zijn dat ik alles uit de kast trek of een flauwe grap maak om jouw lach tevoorschijn te toveren. Iedereens lach is mooi en uniek en die wil ik het liefst vastleggen!

Nadat je de persoon hebt vastgelegd begint het bewerken van de foto. De laatste tijd merk ik dat de visies op het bewerken van foto’s nogal uiteen lopen. Zo verwacht de ene klant dat je ze slanker kunt maken of dat je iets doet aan hun doffe haarkleur. Jullie hebben al kunnen lezen dat ik vind dat iedereen mooi is op zijn eigen manier. Daarom vind ik het dunner maken van mensen bij bjivoorbeeld familieshoots niet oke. Tegenwoordig kan iedereen met simpele apps een egale huid tevoorschijn toveren en nog veel meer om de foto in hun ogen zo mooi mogelijk maken. Maar aangezien het niet de realiteit is probeer ik dit zo min mogelijk te doen. Helaas is het zo dat als foto’s naar modellenbureaus gaan dat puistje weggewerkt moet worden. En natuurlijk komt het ook voor dat ieamand net 1 puistje heeft tijdens een shoot bij jouw en natuurlijk kunnen wij er dan voor zorgen dat je deze niet of nauwlijks meer ziet.

Ik bewerk bij mijn foto’s altijd standaard de belichting. Ik werk met presets in lightroom wat een soort van grote filters zijn net zoals Instagram. Daarnaast stel ik nog apart dingen in zoals helderheid of contrast en soms voeg ik hier en daar wat extra licht toe. Echt grote photoshop taferelen daar doe ik niet aan. Ik wil namelijk niet heel de wereld voor de gek houden. En natuurlijk photoshop ik voor mijn klanten wel eens een puistje weg als je er toevallig net 1tje hebt op de dag van je shoot. Maar mijn motto blijft iedereen heeft iets moois en ik zie het als mijn uitdaging om dit vast te leggen!