Fotograaf te duur?

De laatste tijd krijg ik vaak te horen dat mensen fotografen te duur vinden of dat ze vinden dat wij door een beetje op knopjes te drukken ons geld verdienen. Omdat ik deze dingen steeds vaker te horen kreeg besloot ik hier een blog over te schrijven.  Ik wil jullie namelijk maar al te graag vertellen wat er allemaal nog meer bij komt kijken voor die ene perfecte foto.

Veel mensen denken ik boek een fotograaf en die maakt foto’s en dat was het. Maar er vinden achter de schermen nog zo veel meer dingen plaats waar de meeste mensen niet bij stil staan. En deze kosten moeten ook betaald worden. Benieuwd wat er allemaal nog meer bij komt kijken? Lees dan snel verder.

Apparatuur
V
oor de meeste mensen is het denk ik geen verrassing dat fotografie een dure hobby is. Je hebt je camera met verschillende lenzen maar hiernaast heb je ook nog een hoop andere dingen nodig zoals:

 • (Waterdichte)cameratas
 • Verschillende lenzen
  Als je op een evenement fotografeert is het fijn om een lichtsterke lens te hebben i.p.v. een van de normalen en als je dingen op afstand fotografeert heb je weer een lens nodig met een groot zoombereik.
 • UV- filters
  Dit zit op de cameralens ter bescherming voor de zon of als je per ongelijk ergens tegenaan stoot.
 • Lenspen
  Dit is een pen met 2 verschillende kanten. Aan de ene kant zit een soort van kussentje en aan de andere kant vind je een borsteltje. Dit is bedoel om vlekken of pluisjes van je camera af te kunnen halen zonder dat deze beschadigd.
 • Camerariem
  Als je met een grote zware lens fotografeert is een camera riem erg fijn zo komt het gewicht van je apparatuur op je schouders en hoef je dus niet de hele dag die zware camera te dragen. Camerariemen komen in allerlei verschillende soorten en maten en daarom hebben ik hier ook 3 verschillende van.
 • Reflexie schermen
  Dit zijn de hele grote witte of goud ‘schermen’ waarmee je schaduw uit het gezicht kunt halen of juist extra licht kan toevoegen.
 • Schoonmaakkosten
  De meeste mensen weten niet dat er door de camera heen stof bij de sensor kan komen waardoor je foto’s onscherp kunnen worden. Daarom is het voor fotografen belangrijk om minimaal 1 keer per jaar een sensorreiniging te doen uit voorzorg voor de camera en het gevaar dat je stof gaat zien op de foto’s.

Cursussen
Als je meer van je camera wilt weten om betere foto’s te maken dan kun je een beginnerscursus volgen. Maar er zijn ook genoeg cursussen voor gevorderde fotografen. Ik vind het zelf erg belangrijk om regelmatig cursussen of lezingen te volgen zodat je jezelf kunt blijven ontwikkelen. Zo heb ik laatst bijvoorbeeld een cursus gedaan voor studiofotografie. Ook zijn er genoeg cursussen over nabewerking van foto’s of over hoe je een website maakt die ook erg handig zijn voor fotografen om te volgen.

Verzekeringen
Ja, iedereen heeft een verzekeringen maar voor fotograven is deze wel erg belangrijk. Het zou namelijk erg zonde zijn als je camera wordt gestolen of kapot gaat. Aangezien de meeste fotografen veel apparatuur hebben dekt de verzekering meestal niet alle apparatuur en heb je meestal dus een extra verzekering nodig voor je apparatuur.

Software
Als we de platen hebben geschoten begint de nabewerking en hier hebben wij speciale programma’s voor. In deze programma’s zitten ook nog een aantal functies die je kan uitbreiden door dingen bij te kopen. Zo kun je bijvoorbeeld standaard ‘filters’ online kopen die je over je foto’s kunt leggen waar bijvoorbeeld de achtergrond wazig wordt of waardoor je juist prachtige kleuren krijgt. En als we de foto’s dan hebben bewerkt moeten ze natuurlijk worden opgeslagen. Als je veel opdrachten hebt staat je computer al erg snel vol en daarom hebben de meeste fotografen een externe harde schijf van 1 terabyte zodat we alles veilig op kunnen slaan en onze laptop niet te vol raakt.

Studio
Veel fotograven fotograferen in studio’s. Hierbij komt een hele hoop kijken zoals studiohuur maar ook lampen, soft boxen, achtergrondsystemen, verschillende achtergrondschermen, accessoires en gas water en licht. Dit is natuurlijk een hele hoop wat weer netjes wordt verwerkt in de prijs van een fotoshoot.

Website en (online) promotie
Tegenwoordig ben je als fotograaf nergens meer zonder een website en mocht je zelf niet zo handig zijn met de technologie heb je dus iemand nodig om een website voor je te maken. Voor websites maken bestaan er verschillende pakketten met verschillende prijzen. Zo betaal je bijvoorbeeld voor de functies die je aan kunt op je website, wil je standaard functies of net iets meer dit verschilt allemaal qua prijs. Voor promotie heb je visitekaartjes nodig en deze kosten natuurlijk ook geld. Naast visitekaartjes is in deze tijd socialmedia erg belangrijk. Je wilt als fotograaf dat zoveel mogelijk mensen je werk bekijken en daarvoor zijn een hele hoop extra functies beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld adverteren op Facebook, je betaalt dan een bedrag en zo zorgt Facebook ervoor dat meer mensen jouw pagina te zien krijgen in hun tijdlijn. Ikzelf vind onlinepromotie belangrijk maar ik vind het zelf niet nodig om extra geld aan Facebook te betalen om een groter bereik te krijgen. Ik wil het namelijk zelf opbouwen. Wel vind ik het belangrijk om regelmatig iets te posten om je volgers op de hoogte te houden.

Domeinnaam
Als je een eigen website wilt hebben of een eigen email dan moet je een domeinnaam kopen. Bij mij is dit dus beauslegersphotography.com en het e-mailadres.  Een domeinnaam is belangrijk, je klanten kunnen je zo snel vinden en het staat professioneler.

BTW
Als je als fotograaf ingeschreven staat bij de KVK en boven een bepaald bedrag verdient moet je 21% btw betalen. Bij sommige fotografen zit de btw al verrekend in de prijs van de shoot maar bij andere fotografen komt deze er nog bij.

Reistijd
Als je wordt geboekt moet je natuurlijk nog naar de shootlocatie toe als het op locatie is. Hier komt natuurlijk benzine bij kijken maar ook tijd en in mijn geval helaas nog steeds het openbaarvervoer.

Ik hoop dat ik door het schrijven van deze blog de opmerking: ‘fotografen krijgen alleen maar betaald voor op knopjes te drukken’ inzichtelijker heb gemaakt. En dat het duidelijk is dat je niet alleen betaald voor de tijd dat iemand werkelijk de foto’s maakt. Het is dus niet alleen de camera en je foto’s waar je voor betaald, er komt veel meer kijken bij dat ene perfecte plaatje!

 

 

 

 

2 gedachtes over “Fotograaf te duur?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s